Szörnyek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szörnyek fantáziabeli, illetve mitológiai lények.

  • Szörnynek nevezzük egyrészt az olyan állatszerű lényeket, melyeket extrém, groteszk vagy esetlen, és általában ijesztő külső jellemez, továbbá viselkedésüket is az agresszió és pusztítás jellemzi - az ókortól egészen a napjainkig számtalan, félig-meddig komolyan vett legenda, elbeszélés és fikciós történet szól olyan lényekről, melyek óriási termetűek és embert esznek (szfinx, sárkányok, hárpiák stb.), vagy éppen csápjaikkal megragadják és a mélybe rántják a hajókat (kraken), esetleg csak óriási termetűek, de mindig kisiklanak a tüzetesebb kutatás elől (Loch Ness-i szörny). A szörnyekről szóló legendák gyártása mind a mai napig tart (chupacabra), az ilyesfajta lényekkel foglalkozó áltudományt ma kriptozoológiának nevezik.
  • Szörny(eteg)nek nevezzük, illetve nevezték régen a súlyos testi eltéréssel (két fejjel stb.) született embereket is. Nem volt ritka, hogy az ilyen gyermekeket, esetleg a szülőket is, a közösség azonnal elpusztította.

Sokan azt állítják, hogy láttak olyan lényt, ami szörnynek nevezhető. Érdekes fotók is napvilágra kerültek, melyeken ijesztő vagy éppen vicces dolgok mutatkoztak meg. A szörnyek sokféle formában megjelennek könyvekben, filmekben. Vannak vízben bújkálók, mások erdőkben, dzsungelekben rémítik meg a bámészkodókat, jönnek az űrből is és sok ember azt mondja, láthatatlanok.

Utolsó frissítés: 2013. 06. 02. 15:22